sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Brasilia - maailman suurin kahvintuottajamaa


Brasilia tuottaa noin kolmanneksen koko maailman raakakahvista. Kahvi ei ole alunperin kasvanut Brasiliassa, vaan se on tuotu sinne vieraana lajina. 1920-luvulla Brasilia oli lähes monopoliasemassa - noin 80% maailman kahvista tuotettiin siellä. Brasilian markkina-asema on heikentynyt jatkuvasti 20-luvulta lähtien kun tuotantomäärät ovat kasvaneet muissa maissa ja Brasilian vientisektori on monipuolistunut. Silti Brasilia on edelleen ylivoimaisesti suurin kahvintuottajamaa maailmassa.

Brasiliassa on kahviplantaaseja noin 27 000 neliökilometriä - lähes Belgian pinta-alan verran. Kahvimarjat poimitaan kuivan kauden aikaan, joka kestää kesäkuusta syyskuulle. Brasilian vuoristossa esiintyy joskus pakkasta, mikä on aiheuttanut ajoittain suuriakin tuhoja kahvisadolle. Vuonna 1994 kahvin maailmanmarkkinahinta nousi selvästi kun Brasilia kärsi ennätyksellisen laajoista pakkasista. Myös poikkeuksellisen sateiset ja kuivat kaudet vahingoittavat kahvisatoja.

Maailman suurimmat kahvintuottajayritykset eivät ole brasilialaisia vaan yhdysvaltalaisia. Brasiliassa kahvia prosessoivat eniten jättikonsernit Kraft Foods ja Sara Lee. Kahvi kuitenkin työllistää merkittävän määrän ihmisiä pääosin maaseudulla, yli 3,5 miljoonaa henkeä. Epäsuorat työllistävyysvaikutukset mukaanlukien kahvin parissa työskentelee arviolta seitsemän miljoonaa brasilialaista.

Ei liene yllätys että Brasilian kansallisjuoma on kahvi!


Kahvipapuja säkeissä (kuva: Fernando Mafra)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti