sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kahvierikoisuus maailmalta - sivettikissan ulosteesta poimittu Kopi Luwak!

Sivettikissan heimoon kuuluva Paradoxurus hermaphroditus elää Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Se syö kahvipapuja niiden ravinteikkaan hedelmälihan vuoksi. Papujen sisällä olevia siemeniä eli varsinaisia kahvipapuja se ei pysty hyödyntämään ravinnoksi, joten ne kulkeutuvat ulosteen mukana maahan. Jo 1800-luvulla huomattiin, että keräämällä nämä ulosteen seassa olevat kahvipavut, puhdistamalla ja jauhamalla ne saatiin aikaan varsin omalaatuisen makuista kahvia. Jo tuolloin tätä Kopi Luwak -nimistä erikoiskahvia pidettiin suuressa arvossa lähinnä sen harvinaisuuden ja erikoislaatuisuuden vuoksi.

Tänä päivänä Kopi Luwakia pidetään yleisesti maailman kalleimpana kahvina - yksi kupillinen voi maksaa jopa 80 Amerikan dollaria, yli 60 euroa! Kopi Luwakia tuotetaan erityisesti Sumatralla ja Filippiineillä, missä osa tuottajista kasvattaa sivettikissoja häkeissä. Sivettikissan kasvatusoloja häkeissä on kritisoitu rankasti. Suurin osa tuotannosta myös kulutetaan Aasiassa. Erityisesti tätä erikoiskahveista erikoisinta juodaan Japanissa, Taiwanissa ja Etelä-Koreassa.

Tiesitkö, että elokuvassa The Bucket List (2007) Jack Nicholsonin esittämä hahmon tekemättömien asioiden listalta löytyy Kopi Luwakin maistaminen.

Mitä olet mieltä Kopi Luwakista? Kommentoi!

Sivettikissa
Kahvipapuja ulosteen seassa (kuva: Wibomo Djatmiko)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti