sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kahvilakulttuuri meillä ja maailmalla

Kahvilat ovat vuosisatoja toimineet sosiaalisen kanssakäymisen tyyssijoina ympäri maailmaa. Suomeen saatiin tiettävästi ensimmäinen kahvila vuonna 1778 - se perustettiin Turkuun ja tunnettiin nimellä Kaffehus. Siitä lähtien suomalaiset ovat tottuneet hörppimään kahvia niin huoltamoiden ketjukahviloissa kuin hienommissakin kantakaupunkien leivoskahviloissa - Suomessa on vaikea olla löytämättä kahvilaa missä ikinä onkaan!

Muualla Euroopassa kahvitellaan myös. Ranskalaisissa caféissa nautitaan café au laitin lisäksi alkoholijuomia, croissantteja ja sandwichejä. Hollannissa coffeeshopiin astuessaan saattaa huomata olevansa kannabiksen pössyttelijöiden keskellä! Lähi-idässä kahviloilla on erittäin keskeinen rooli tapaamispaikkana etenkin miesten keskuudessa - naiset eivät kaikkialla arabimaailmassa saa tullakaan kahviloihin. Kahvin juomisen lisäksi Lähi-idän kahviloissa kuunnellaan musiikkia, luetaan kirjoja, pelataan shakkia ja backgammonia, katsellaan televisiota sekä poltetaan vesipiippua. Aasiassa ja Afrikassa, kuten muuallakin maailmassa Starbucksin kaltaiset suuret kahvilaketjut valtaavat katuja ja kahvilamarkkinoita. Pienetkin kahvilat pitävät kuitenkin edelleen pintansa. Esimerkiksi Malesiassa pieniä katukahviloita kutsutaan nimellä kopi tiam. Niissä tarjoillaan yleensä kahvin lisäksi aamuisin aamiaista ja päivisin voileipiä ja muita kevyitä välipaloja.

Mikä on hienoin kahvilakokemuksesi ulkomailla? Kommentoi!


kahvila Pariisissa (kuva: Arnaud Clerget)

Damaskoksen kahviloissa poltellaan vesipiippua (kuva: Antonia Milena)

1 kommentti:

  1. paras kahvilakokemukseni on Egyptistä. Olin siellä pienenä, ehkä yhdeksän tai kymmenen paikkeilla ja join cappuccinoa hotellimme kahvilassa. Olin korviani myöten lemmessä hotellin omistajaan, ja kun omistajan veli toi kahvin, hän kertoi että se on tehty "rakkaudella kauniille suomalaistytölle". Kahvi oli hyvää, ja muistan tämän tarinan vieläkin. <3

    VastaaPoista