sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kahvin matka plantaasilta kuppiin


Noin viisi vuotta kahvipensaan istuttamisesta kasvi alkaa tuottaa kahvipapusatoja. Tällöin kahvin marjat - joiden sisällä kahvipavut ovat - kerätään käsin tai mekaanisesti. Useimmissa maissa kahvimarjat poimitaan edelleen käsin, mutta Brasilian suurilla plantaaseilla poimintaa suoritetaan myös koneilla. Erityisesti kallisarvoisimmat Coffea arabica -kahvilaadut poimitaan yleensä edelleen käsin. Poimijat elävät noin kymmenen dollarin päiväpalkalla, jonka suuruuteen vaikuttaa poimittujen papujen määrä.

Poimitut kahvimarjat käsitellään joko ns. märkä- tai kuivaprosessissa, missä marjojen kuoret poistetaan - yleensä mekaanisesti tai käymisteitse - siten että jäljelle jää marjojen sisällä olevat kahvipavut. 90% Arabica-pavuista kuivakäsitellään, eli käytännössä niiden annetaan olla auringossa kunnes ne ovat juuri sopivan kuivia. Tämän jälkeen pavut ajetaan jyrsintä- ja kuorintaprosesseihin missä loput kuorijäämät saadaan pavuista irti. Seuraavaksi kahvipavut lajitellaan koneellisesti tai käsityönä muodon, painon ja värin mukaan - hyvät pavut erotellaan vähemmän arvokkaista. Lopuksi kahvi varastoidaan kuljetusta varten juuttisäkkeihin.

Kahvipavut viedään paahtamattomina vastaanottajamaahan, missä jakelija myy ne eteenpäin paahtimoille. Paahtimoyritys paahtaa pavut toivotun paahtoasteen mukaisesti ja myy ne joko omalla brändillään kauppoihin, tukkurille ja kahviloihin, tai eteenpäin muulle elintarvikeyhtiölle edelleenmyytäväksi.

kahvin kuivattamista auringossa

kahvipapujen lajittelua ja kuorintaa luomutilalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti