sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kahvipapujen kotipaahtaminen

Kahvipapuja on paahdettu omaa käyttöä varten kotona jo vuosisatoja. Ennen ensimmäistä maailmansotaa kahvi jouduttiin itse asiassa paahtamaan kotona lähes poikkeuksetta, koska valmiiksi paahdettuja kahveja ei vielä myyty. Viimeaikoina kotipaahtaminen on kasvattanut jälleen suosiotaan innoikkaimpien kahviharrastajien keskuudessa, tällä kertaa kuitenkin harrastuksena eikä pakon sanelemana.
Syitä kotipaahtamisen suosion nousulle ovat mm.:
  • Tuoreus ja kaupan kahveja paremmaksi koettu maku
  • Rahan säästäminen (varsinkin jos vihreitä kahvipapuja ostaa kerralla isomman määrän)
  • Erilaisten kahvipapulajikkeiden ja paahtoasteiden kokeileminen, erilaiset makuyhdistelmät

Tee-se-itse-paahtajan tyypilliset paahtomenetelmät ovat:
  • Wokkipannulla paahtaminen (kuten kuvassa) tai
  • Tiheästi rei-itetty leivinpelti, jolle kahvipavut asetellaan vierekkäin uunipaahtoa varten

Kotikonstein paahtamalla kahviamatööri saa tyypillisesti aikaan melko epätasaisen paahdon, joka voi kuitenkin olla miellyttäväkin käsityöläissekoitus (“melange”) kaupan tasapaksuihin kahveihin verrattuna. Erikoiskaupoista on nykyään mahdollista ostaa myös kunnon kotipaahtolaitteita, jotka ovat hyvä vaihtoehto hieman vakavammin kotipaahtamiseen suhtautuvalle kahviharrastajalle.

Oletko kokeillut kahvin kotipaahtamista? Kommentoi!


Kuva: Dan Bollinger

1 kommentti:

  1. Muutamassa paahtimokahvilassa käyneenä, olen huomannut, että itse paahtamalla saa ainakin upeat kahvintuoksut myös kahvilaan joka houkuttelee käymään myös uudelleen.

    VastaaPoista