sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kahvipensas ja pavut - kahvin biologiaa

Kahvi jauhetaan kahvipavuista, joita saadaan Coffea-sukuun kuuluvista kahvipensaista. Suosituin ja arvostetuin kahvilaji on Coffea arabica, mutta myös tätä kitkerämpää Coffea canephoraa (robusta) kasvatetaan pääosin heikommilla viljelysmailla. Kahvipensas kasvaa villinä 9 - 12 metriä korkeaksi, mutta viljeltynä se karsitaan yleensä noin kaksimetriseksi. Kahvipensas alkaa kukkia muutaman vuoden ikäisenä, ja kukinnan jälkeen pensas tuottaa marjasadon. Kahvipensas tuottaa marjoja, jotka kypsyvät tyypillisesti hieman eri tahtiin, muuttuen ensin vihreästä keltaiseksi ja lopulta punaiseksi.

Parhaita arabica-kahveja varten marjan täytyy olla juuri sopivan kypsä - ei lainkaan ylikypsä tai raaka, vaan juuri sopivan tummanpunainen. Tästä syystä marjat hyvälaatuisia ja korkean hintatason kahveja varten poimitaan edelleen yleensä käsin ja huolella valikoiden. Kahvimarjan sisältä löytyy kaksi kappaletta varsinaisia kahvipapuja, jotka ovat itseasiassa siemeniä. Yksi kahvipensas voi tuottaa vuodessa kahvipapusatoa puolesta kilosta viiteen kiloa, riippuen satoisuudesta, kasvatusmenetelmistä ja kasvupaikasta. Kahvi kasvaa parhaiten noin 20 C lämpötilassa, mutta se sietää melko hyvin myös alhaisia lämpötiloja - ei kuitenkaan pakkasta. Kahvi on hyvin vaativa viljelykasvi ja sen menestyksekäs viljely vaatii paljon ihmistyövoimaa.

Coffea Arabica (Franz Eugen Köhler)

Kahvin marjoja (Forest & Kim Starr)

1 kommentti:

  1. Tuohan vois olla ihanan näköinen ku kasvais olohuoneessa!
    :) ku vaan alun tai siemeniä jostain sais.

    VastaaPoista