sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kymmenen kahvimyyttiä - totta vai tarua?

1. Kahvi aiheuttaa riippuvuuden - pääosin TARUA
Säännöllinen runsas kahvin juominen voi aiheuttaa henkistä ja osin myös fyysistä riippuvuutta, mutta alkoholismin kaltaiseksi todelliseksi addiktioksi sitä ei voi sanoa. Kahvinjuonnin äkillinen lopettaminen voi aiheuttaa korkeintaan parin päivän ajan päänsäryn ja lievän väsymyksen kaltaisia oireita.

2. Kahvi aiheuttaa unettomuutta - osin TOTTA
Kofeiiniherkkyys on yksilöllistä, se riippuu siitä miten keho on tottunut prosessoimaan kahvia ja kofeiinia vuosien varrella. Useimmille kahvi ei vaikuta uneen jos nukkumaanmenon ja kahvinjuonnin välillä on vähintään kuusi tuntia.

3. Kahvinjuonti lisää osteoporoosin, sydänsairauksien ja syövän riskiä - TARUA
Kahvin on todettu sitovan hyvin pieniä määriä kalsiumia ja magnesiumia kehosta, mutta nämä määrät voi helposti korvata lisäämällä kahviin pienen tilkan maitoa. Kahvin ja osteoporoosin yhteys on kiistanalainen. Sydänsairauksiin kahvinjuonnilla ei ole todettu olevan yhteyttä - sydämen syke ja verenpaine nousevat hieman kahvin kofeiinin vaikutuksesta, mutta vaikutus on lievä ja hetkellinen. Kahvilla on myös todettu olevan ehkäisevä vaikutus tiettyihin syöpiin mm. suolistossa.

4. Kahvi janottaa - TARUA
Kahvin kofeiini on lievästi diureettinen aine, eli se stimuloi virtsaneritystä. Kofeiinin diureettinen vaikutus jää kuitenkin moninkertaisesti pienemmäksi kuin kahvin mukana juotu neste - vesi ja maito. Kahvinjuonti on siis keholle nesteytystä ja janon sammutusta siinä missä veden tai muun juoman juominenkin.

5. Kahvi saa suolen toimimaan - TOTTA
Kahvi stimuloi suolen toimintaa, joten se voi auttaa ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa.

6. Kahvi auttaa krapulan tai humalan poistamisessa - TARUA
Kahvi ja kahvin keittäminen saattaa kyllä virkistää mutta se ei vaikuta veren alkoholipitoisuuteen

7. Tummapaahtoinen kahvi sisältää enemmän kofeiinia kuin vaaleapaahtoinen - TARUA
Tummassa kahvissa on vähemmän kofeiinia kuin vaaleassa, koska kofeiinia palaa pois kahvipapuja paahdettaessa

8. Kahvin säilyttäminen jääkaapissa pidentää kahvin säilyvyyttä - osin TOTTA
Kahvi säilyttää makunsa parhaiten kun sitä säilytetään omassa tiiviisti suljetussa pakkauksessaan viileässä. Avattuna kahvi voi kuitenkin kostua jääkaapissa, mikä heikentää sen säilyvyyttä.

9. Kahvi voi auttaa muistamisessa - TOTTA
MRI-tutkimukset osoittavat että kahvin kofeiini stimuloi hetkellisesti keskittymistä ja muistamista kontrolloivia aivolohkoja, parantaen siten hetkellisesti keskittymiskykyä ja muistamista.

10. Runsas kahvinjuonti ei ole hyväksi raskaana oleville - TOTTA
Raskaana oleville suositellaan maksimissaan kahta kupillista kahvia per päivä, koska kofeiini voi aikaansaada rytmihäiriöitä sikiössä.

Lähteet: http://www.webmd.com/balance/caffeine-myths-and-facts?page=3

1 kommentti:

  1. 2. väittämä on sinällään tosiaan osin totta, alkuaikoina minun kohdalla kahvi vaikutti nukkumiseen, mutta nykyään pystyn juomaan vaikka pannullisen ja unenlaatu on silti erinomainen :)

    VastaaPoista