maanantai 20. tammikuuta 2014

Kääretorttu

kuva: Cyclonebill

Perinteinen kääretorttu valmistetaan neliskulmaisesta, ohuesta kakkupohjasta, jonka päälle levitetään täyte ja joka kääritään itsensä ympäri. Täytteenä on yleensä hilloa, marjoja, kreemiä, kermavaahtoa, rahkaa ja/tai mascarponea.

Kääretortulla ei ole yksiselitteistä historiaa, vaan se on keksitty eri puolilla maailmaa eri aikaan. Tiettävästi ensimmäiset kirjalliset merkinnät käärityistä leivoksista ovat 1800-luvun puolivälistä. Englannissa leivos tunnetaan nykyisin nimellä swiss roll, sveitsiläinen rulla. Mikään ei kuitenkaan osoita, että leivos olisi keksitty ensimmäisenä nimenomaan Sveitsissä. Amerikassa leivosta kutsutaan nimellä jelly roll. Espanjassa kääretorttu on jostain syystä saanut nimekseen "mustalaisen käsi" (brazo de gitano), kun taas Kolumbiassa samainen torttu tunnetaan kuningattaren kätenä (brazo de reina).

Kääretortun tekeminen ei ole vaikeaa, mutta muutama niksi on hyvä tietää mm. leivinpaperin käytöstä tortun rullausvaiheessa. Katso siis ohjeet videolta ja kokeile vaikka tätä Valion "unelmaista kääretorttua":


Klikkaa tästä seuraavaan "kahvin kanssa" -leivokseen: Tiramisu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti