keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Tutkimus vahvistaa: kahvinjuonti ehkäisee diabetesta

kuva: Cristina della Rosa

Päivän kahviuutinen kertoo tutkimuksesta, jonka tulokset vahvistavat käsitystä kahvin diabetesta ehkäisevistä vaikutuksista.

Kyseessä on metatutkimus, jonka tulosten mukaan kuusi kupillista kahvia päivässä alentaa diabeteksen riskiä peräti 33 %, verrattuna siihen että ei joisi kahvia ollenkaan. Sillä ei tutkimuksen mukaan ollut väliä sisälsikö kahvi kofeiinia vai ei. Tutkimuksessa tarkasteltiin 28 aiemmin tehtyä tutkimusta ja vedettiin yhteen niiden tuloksia. Tarkastelluissa tutkimuksissa oli yhteensä yli 1,1 miljoonaa koehenkilöä, joita seurattiin lyhimmillään 10 kuukautta ja pisimmillään 20 vuotta.

Tutkimuksesta vastannut tohtori Hu kertoo Medscape Medical Newsin haastattelussa, että yksi selitys kahvin myönteisille terveysvaikutuksille voi piillä klorogeenihapossa, joka on kahvista löytyvä luontainen antioksidantti. Todennäköisesti kyseessä on kuitenkin useiden ainesosien yhteisvaikutuksen tulos.

Hu korostaa haastattelussa, että tärkeintä diabeteksen torjunnassa on kuitenkin edelleen ylipainon torjuminen terveellisen ruokavalion ja liikunnan avulla - kahvin rooli on kokonaiskuvassa pieni. Meille kahvinystäville tutkimus oli kuitenkin jälleen yksi syy enemmän pistää taas kahvit porisemaan!

Klikkaa tästä seuraavaan kahvifaktaan:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti