lauantai 1. helmikuuta 2014

Onko Reilun kaupan kahvi yhtään sen reilumpaa?

kahvimarjoja (kuva: McKay Savage)

Päivän kahviuutinen liittyy Joni Valkilan väitöskirjaan, joka käsittelee Reilun kaupan kahvia. Väitöskirjasta uutisoi eilen Taloussanomat. Taloussanomien haastattelussa Valkila toteaa, että Reilun kaupan sertifikaatin edut viljelijälle jäävät usein epäselviksi tai merkitykseltään vähäisiksi. Kuluttajan maksama hintaero suhteessa tavalliseen kahviin ei myöskään mene viljelijälle kuin pieneltä osin. Pääosin kate menee kaupalle ja muille portaille tuotantoketjussa.

Reilun kaupan viljelijälle takaama minimihinta on yksi järjestelmän takaamista eduista. Se on ikäänkuin vakuutus siltä varalta, että kahvin markkinahinta romahtaisi. Valkilan mukaan minimihinnasta ei kuitenkaan ole ollut viljelijöille käytännössä hyötyä vuoden 2004 jälkeen, jolloin kahvin hinta lähti vaisun kauden jälkeen nousuun.

Toinen Reilun kaupan etu on preemio, eli lisähinta jonka viljelijä saa myymistään tuotteista. Valkila on nähnyt Nicaraguassa kahvinviljelijöiden osuuskuntien infrastruktuurien parantuneen vuosien 2005-2008 aikana, mutta ei ole vakuuttunut Reilun kaupan preemion osuudesta asiaan.

Reilun kaupan yhdistyksen julkaisemassa, tuoreessa videossa costaricalainen kahvinviljelijä Gerardo Arias Gamacho kertoo miten sertifikaatti on hänen farmiaan hyödyttänyt. Vakuuttaako? Mitä sinä olet mieltä Reilusta kaupasta? Kommentoi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti