lauantai 18. tammikuuta 2014

Crème brûlée eli paahtovanukas

kuva: avlxyz

Crème brûlée (suomalaisittain paahtovanukas) on tyylikäs jälkiruoka, joka maistuu varsinkin tummapaahtoisen, laadukkaan kahvin kanssa. Paahtovanukas saa nimensä siitä, että vanukkaan päällä on rapeaksi paahdettu sokerikuori.

Paahtovanukasta varten tarvitset:
  • puolikkaan vaniljatangon
  • purkin kuohukermaa
  • 1dl kevytmaitoa
  • neljä keltuaista ja
  • 0,5dl sokeria
  • Rapeaa pintaa varten tarvitset myös hienoa, ruskeaa ruokokidesokeria.

Yhdistä kulhossa keltuainen ja sokeri ja sekoita kevyesti. Halkaise vaniljatangon puolikas, kaavi sen sisus erilleen ja laita koko tanko sisuksineen kattilaan kerman ja maidon kanssa. Kiehauta vanilja-maitoseos. Kaada kuuma seos keltuaismassaa sisältävään kulhoon samalla tasaisesti sekoittaen. Tämän jälkeen kaada seos siivilän läpi uuninkestäviin tarjoilukuppeihin.

Laita tarjoilukipot syvälle uunipannulle, ja pannulle vettä siten, että tarjoilukupit ovat puolittain veden peitossa. Näin vanukas lämpiää tasaisemmin eikä kärähdä. Kuumenna 190 asteessa n. 20 min, kunnes vanukas alkaa olla hyytynyttä. Anna tämän jälkeen vanukkaiden jäähtyä jääkaapissa pari tuntia.

Ennen tarjoilua ripottele kidesokeri vanukkaiden päälle ohuena kerroksena. Paahda sokeri kaasupolttimella. Jos et omista kaasupoltinta, niin voit sulattaa sokeria myös teräskattilassa hellalla. Kaada sulatettu sokeri leivinpaperille, tasoita lastalla ohueksi ja anna sokerin hyytyä. Tämän jälkeen kääri leivinpaperi ja nuiji sokeri pieniksi muruiksi. Sirottele tuotos vanukkaiden pinnalle.

Reseptin lähde: Valion koekeittiö

Tsekkaa myös muut reseptimme, esim. mukikakku ja pinaatti-vuohenjuustoletut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti